Sint-Lievenscollege Business
  home  

Tweede graad Ondernemen & IT

 

Profiel van de studierichting

Je krijgt een uitgebreide studie van de dubbele boekhouding van een Kleine- en Middelgrote Onderneming (KMO) en maakt kennis met commerciële documenten. Je maakt kennis met verschillende softwarepakketten. Je leert een tekstverwerker, rekenblad, gegevensblad en presentatiepakket gebruiken in functie van administratieve toepassingen. Je verwerft de vaardigheden nodig om het Vlaamse ICT-attest (VIA) te behalen.

Je werkt op zelfstandige wijze aan projecten in verband met Bedrijfseconomie over de verschillende vakken heen. Een stevig pakket talen (Nederlands, Frans en Engels), waarbij zowel de mondelinge als de schriftelijke component aan bod komen, ondersteunt het geheel.

Het spreekt voor zich dat dit leerproces berust op logisch denken en nauwkeurig en ordelijk werken.

(Besteed je liever meer tijd aan de talen en de administratie dan aan het boekhoudkundige aspect, kies dan voor Ondernemen & Communicatie).

 

Specifieke vakken

  • Talenvorming                             

Nederlands              4          4
Frans                      4          4
Engels                    2          2
Duits                                  1

 

  • Bedrijfsgerichte vorming

Bedrijfseconomie     4          4
Informatica             4          4

 

Instapvereisten

Eerste leerjaar tweede graad

Kom je uit de A-stroom van de eerste graad, dan kan je instromen in deze studierichting. Je hebt een instapvoordeel als je in die eerste graad gekozen hebt voor de optie Ondernemen (handel). Koos je voor een andere optie, dan kan je nog instappen, maar zal je je wellicht moeten bijwerken voor dactylografie.

Tweede leerjaar tweede graad

Je hoeft niet noodzakelijk uit 3de Ondernemen & IT te komen. De instap na een eerste leerjaar tweede graad ASO of Ondernemen en Communicatie is haalbaar. Je zal wel een achterstand hebben voor bepaalde vakken, maar de school maakt hiervoor het gepaste inhaalbegeleidingsplan. De vakleerkrachten verwachten hiervoor een extra inspanning tijdens de eerste schoolweken.

 

Mogelijkheden na de tweede graad

Met je oriënteringsattest A heb je verschillende keuzemogelijkheden in de derde graad TSO van het studiegebied Handel:

  • Marketing & Ondernemen: je kiest voor een commercieel-administratieve opleiding;
  • Accountancy & IT: je kiest voor een boekhoudkundig-administratieve opleiding;
  • Netwerken & IT: je kiest voor een informaticaopleiding;
  • Office Management & Communicatie: je kiest voor een administratieve opleiding waarbij de klemtoon ook ligt op de talen (Nederlands, Frans, Engels en Duits).

Had je het te moeilijk in de tweede graad Ondernemen & IT, dan kan je probleemloos overstappen naar Kantoor en Verkoop in het BSO.

 

Lessentabel

Via deze link vindt u een vergelijkende lessentabel.

 

Meer info?

Raadpleeg de website van het Katholiek Ondewijs www.vvkso.be 

 


print | top