Sint-Lievenscollege Business
  home  

EBoard: het interactieve schoolbord

Het groene schoolbord én het krijtje. Veel generaties hebben ermee leren lezen, schrijven en rekenen. Die tijd lijkt nu echter voorbij. Sedert september gebruiken we op Sint-Joris het bord van de toekomst, het eBoard.

Het concept is heel eenvoudig. Een standaard wit  bord voorzien van een kleine sensor in de bovenhoek, een “stylus” of muispen voor leerkracht of leerling én wat software.

Het eBoard zelf is verbonden met een PC en wordt gestuurd op basis van ultrasoon/infrarood technologie. De projectie gebeurt via een beamer gemonteerd op slechts 20cm voor het bord.

De “stylus” in interactie met de eBeam-software is tegelijkertijd muis, pen, markeerstift, bordenwisser, lat, passer, vergrootglas, toetsenbord en nog een tiental andere dingen.

Je schrijft als het ware over alles heen in virtueel geprojecteerde inkt. Het eBoard vervangt niet enkel en alleen het oude stoffige schoolbord, het krijtje, het tekenmateriaal, maar ook alles wat audio en video aanbelangt.

De intelligente software is zeer gebruiksvriendelijk. Elke actie die je verricht in om het even welk programma kan je samenbrengen én bewaren in een ietwat schools uitziend softwarepakket waar je makkelijk van het ene beschreven bord naar het andere surft.

Maar laten we vooral de meerwaarde voor onze leerlingen niet vergeten. Het interactieve bord heeft onbeperkte mogelijkheden. Je hebt toegang tot het internet, alle software maar ook het leerplatform. Al deze nieuwe middelen kan je actief gaan integreren in je lesgebeuren. Leerlingen willen geboeid worden door leerkrachten. Dit bord kan ons daarbij helpen en zal ons bovendien tijdswinst opleveren om leerlingen extra te begeleiden. Zij kunnen onze persoonlijke hulp soms heel hard gebruiken maar ook waarderen.Philippe Van Hoorebeke
 


print | top